Pupil·les van abaixar el teló l’any passat després d’una dècada de lluita, ritme i feminisme. El grup valencià format per Mireia Matoses i Natàlia Pons va capgirar l’escena del Rap i HipHop combatiu i feminista en valencià, i des d’OnSortir.tv volem retre homenatge al seu llegat amb 10 cançons imprescindibles que expliquen per què han estat una veu imprescindible dins l’escena musical en valencià.
1. L’Últim Esglaó (2017)
Una veu que combat el masclisme i que ens mostren fartes de ser (les dones) l’últim esglaó.
2. Les silenciades (2017)
Dona nom al seu segon disc i és tot un manifest. Parla de les dones que la història ha ignorat, i comença a teixir la seva xarxa de memòria, denúncia i empoderament.
3.Gambito de Dama (2021)
Empoderament femení en una de les seves cançons fetes en castellà
4. Cita prèvia (2018)
Cançó icònica del disc Tot i res (2022), que reflexiona sobre la precarietat emocional i les relacions amb una mirada irònica i actual. Urban i amb molta personalitat.
5.Domini màgic (2019)
Una de les seves peces més contundents i directes. Sense filtres, denuncia com el sistema reacciona amb por davant les dones lliures, empoderades i rebels. Cançó que compta amb la col·laboració de la Suu.
6. Tota estiu (2022)
Una oda estiuenca a la sensualitat i el desig. Fresca, divertida i ballable. Mostra la seva faceta més lúcida i celebradora, sense deixar la crítica de banda.
7.Colps de puny (2018)
Una cançó per trencar el silenci. Reivindicació i emoció a parts iguals. En directe, era un dels moments més intensos del repertori.
8. Festa Major (2022)
Una revisió feminista de la festa popular. Amb aquesta peça, Pupil·les ens conviden a imaginar espais de celebració més segurs, inclusius i transformadors.
9. V (2018)
Cançó imprescindible per entendre l’evolució sonora del grup: sintetitzadors, vocoders, i una aposta clara pel pop electrònic sense perdre el missatge. Està inspirada en l’obra “Els monòlegs de la vagina” d’Eve Ensler. Les vagines, òrgan sexual d’algunes dones, han estat sempre exposades als estereotips i maltractaments dels homes. Amb aquesta cançó, plena de vivències personals, volen normalitzar la masturbació; un assumpte que actualment encara esdevé tabú.
10.Iaia 2023
Quan Pupil·les van anunciar el final del seu projecte, després de deu intensos anys de rap feminista en valencià, encara ens deixaven una última sorpresa: la seva cançó “Iaia”. Aquesta peça tanca la seva trajectòria amb una mirada festiva i carregada de complicitat intergeneracional.
“Iaia” arriba com una de les últimes cançons que van publicar abans de desactivar el projecte. Se suma a temes recents com Les escollides i No és diumenge, i posen un punt optimista i ballable en aquest comiat. Fa un clar homenatge a les “iaies” de la Natàlia i la Mireia. Per això, Iaia es converteix en un tancament inoblidable: una cançó pensada per ballar, somriure i recordar. És l’últim gest d’un col·lectiu que ha fet de la festa, la crítica i la música un espai de trobada i transformació feminista.
Pupil·les no només han fet música: han construït referents, han posat veu a moltes lluites i han trencat motlles dins del rap i el pop urbà en valencià. Ens deixen un llegat que va molt més enllà dels escenaris i que continuarà inspirant noves veus.
📚 A “La Prestatgeria”, elles ja tenen lloc per sempre.
Leave a Comment
Your email address will not be published. Required fields are marked with *